ČIŠČ. RIM. UTRDBE BRST PRI MARTINJ HRIBU-NI IZVEDLJIV

ČIŠČ. RIM. UTRDBE BRST PRI MARTINJ HRIBU-NI IZVEDLJIV

Kaj konkretno predlagate: V utrdbi so arheologi izkopali objekt s hipokavstom – rimskim talnim in stenskim gretjem. To kaže, da je bila vojaška posadka tu nastanjena morda vse leto, torej tudi v hladnih zimskih mesecih. Na terenu je mogoče slediti predvsem zahodnemu in južnemu obzidju trdnjave, kjer je dobro viden vhod v trdnjavo, na ostalih mestih pa je zid viden kot do 2 m visok nasip iz zemlje. Več na (stran 60 in 61): https://www.claustra.org/wp-content/uploads/2019/04/CAI-naslovnica-SI.pdf Katere vsebine naslavlja pobuda: arheološka dediščina, turizem Kako naj bi se projekt izvedel: Najprej bi bilo potrebno zaprositi lastnika zemljišča za dovoljenje in kontaktirati ZAVOD ZA VAROVANJE KULTURNE DEDIŠČINE. Vsekakor bi se čiščenje moralo opravilo pod nadzorom arheologov, da ne bi prišlo do škode, ki bi jo nehote naredili s sečnjo itd.. Odstraniti je potrebno grmovje, drevesa, mah in drugo rastilnje. Označiti bi bilo potrebno lokacijo in postaviti tablo ob cesto. Kaj bi občani občine s tem pridobili: Označen in ohranjen antični spomenik, ki ga malo Logatčanov sploh pozna. Veliko ljudi, ki se zanimajo za antično dediščino, utrdbo išče in si jo želi ogledati, a jo žal ne najdejo. Zagotovo je utrdba zanimiva kot del turistične ponudbe, saj z Laniščem, Hrušico, Ajdovskim zidom in ostalimi rimskimi spomeniki v naši okolici tvori zanimivo zgodbo naših krajev v prvih stoletjih n. št. Ocena stroškov in specifikacija: Stroški čiščenja in sečnje pod nadzorom Zavoda za kulturno dediščino do 5000,00.

Points

Vojaška utrdba Brst iz 4. st. n.št. pri Martinj hribu je izjemno pomemben del rimske dediščine v Logatcu. Potrebno je opraviti vsa nujna dela, da se utrdba očisti dreves, grmovja in ostalega, kar pospešuje njen propad. Vse to je potrebno opraviti pod strokovnim vodstvom arheologov. Logaški turizem bi poleg Lanišča dobil še en zanimiv spomenik, ki bi bil del naše turistične ponudbe.

OBČINA JE PRED LETI ŽE POSKUŠALA ZEMLJIŠČE ALI ODKUPITI ALI GA VZETI V NAJEM OZ. PRIDOBITI SLUŽNOST ZA ZAŠČITO (KONSERVATORSKI POSEG) IN PREZENTACIJO. OBČINA NI DOBILA SOGLASJA LASTNIKOV ZA UREDITEV PODROČJA. LASTNIKI SE ZAVEDAJO POMENA, DA GRE ZA KULTURNO DEDIŠČINO IN OSTALINO IZ ČASA RIMSKEGA IMPERIJA, A NE ŽELIJO POSEGOV V SVOJEM GOZDU, V KATEREGA SAMI VLAGAJO SREDSTVA.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information